Peteklerin Altı Isınmıyor mu?
Kombiler ısıtma eşanjörün de ısıttıkları suyu devir daim pompası vasıtası ile peteklere göndererek ısı elde etmemizi sağlar. Bu sistem içerisinde ki ısınma suyu zaman içerisinde petek içerisinde ki üretim kalıntılarını da bünyesine alarak yoğunlaşır ve adeta balçık halini alır. Ya da zamanla kombi, petek ve tesisat içerisinde oluşan kireçleme, paslanma gibi durumlar petek ve tesisatta oluşan tıkanma sebebi ile ısınma suyun rahat devir daim etmesini engeller.
Bu gibi durumlarda genelde kombiye en uzak olan petekten başlayarak zamanla geriye doğru ısınma kayıpları yaşanır. Bu durumlar da genelde peteklerin alt kısımları ısınmaz, kombi yüksek dereceler de yanmasına rağmen soğuk olur. Buda konforlu ısınma imkanını engeller ve yüksek faturalara sebep olur.
Peteklerin bir kısmının ısınmamasının bir başka sebebi ise Pislik tutucu Filtre dir. Bu filtre kombinin altın da bulunan bağlantı borularının üzerin de yada bağzı kombilerde kendi üzerün de bulunmaktadır. Bu filtreler peteklerin temiz olmaması sebebi ile su da oluşan yoğun pislik sebebi ile sık sık tıkanmaya sebep olurlar. Bu sebeple hem sıcak su devir daimi yeterli olmaz, hem de kombi pompası aşırı ısınma sonucu arıza açabilir.
Peteklerin alt tarafının ısınmamasının bir diğer sebebi ise Ters Bağlantıdır. Ters bağlantı, peteklerin vanalarının üst ve alt bağlantı şeklinde yapıldığı çapraz bağlantılar da oluşmaktadır. Bu gibi bağlantılar da kombiden gelen sıcak su peteklerin üzt kısmında bulunan vanadan peteğe giriş yapmalıdır. Alt kısım da ki vanadan ise petekte ki soğuk su ısınmak için kombiye gitmektedir. Eğer sıcak su peteğe alt kısımdan giriyor ise petekler ters bağlantıdır ve alt kısımları kesinlikle ısınmaz.
Petekler de Ters Bağlantı Nasıl Anlaşılır ?
Ter bağlantı yukarı da da anlatıldığı gibi sadece çapraz bağlantılı petekler de oluşmaktadır. Yani peteklere bağlı vanalar dan birinin muhakkak üstte olması gerekmektedir. Son sistem de artık peteklerin vanaları iki taraflı olarak alttan bağlantı yapılmaktadır. Bu hem daha iyi ısınma sağlamakta, Hem de bu gibi ters bağlantı sorunları ile karşılaşılmamaktadır.
Çapraz bağlantılı peteklerde Ters bağlantı olup, olmadığını anlamanın en kolay yolu şudur; Kombinizi tamamen kapatın. Bir müddet peteklerin soğumasını bekleyin, özellikle altı ısınmayan petekte bu deneme işlemini yapın. Petekler iyice soğuduktan sonra Kombinizi kış konumun da çalıştırın ve 60 dereceye alın. Hızlı bir şekilde sorunlu olan ve ters bağlantı olabileceğinden şüphelendiğiniz altı ısınmayan peteğe giderek her iki elinizi peteğin vanalarının giriş köşesine koyun. Peteğe sıcak su hangi vanadan giriş yaparsa o tarafta duran eliniz sıcağı daha önce hissedecektir. Bu şekilde Petekleriniz de ters bağlantı olup olmadığını sizde anlaya bilirsiniz.
Eğer ters bağlantı bir yada iki petekte var ise sadece o petekler de bulunan vanaların yer değişimi ile bu sorunu çözebilirsiniz. Ancak genel olarak bütün petekler de ters bağlantı var ise, bu sorunu çözmek için kombinin altın da ki petek gidiş ve dönüş hattın da ki boruların yerini değiştirmek daha kolay ve daha az maliyetli olacaktır.
Kimyasal ve Makine ile Temizlenmiş bir petek %30 dan başlayan tasarruf sağlar. Bunun haricinde pas, kireç ve yoğunlaşmış ve içerisinde katı maddelerde sürükleyen ısınma suyu Kombi devir daim pompasına ciddi sorunlar verecektir.
Değerli Müşteriler,
Kombi ve peteklerin temizliği konforlu ısınmamız, yüksek fatura ödemememiz ve tam da kışın ortasında arızalar ile uğraşmamamız için çok önemlidir. Ankara Petek Temizleme firmamız ile sizlere hizmet vere bilmemiz için bize ulaşın.
Arabanız kışa hazır ya Kombi niz ?
Murat Sıhhi Tsisat /Ankara Kombi Petek Temizleme
2 comments
[…] petekleri içerisinde oluşan pas kireç ve yoğun çamurlaşma sebebi ile peteklerin altı ısınmıyor ise yada kombiye uzak noktada ki peteğe sıcak su hiç gitmiyor ise çözüm Çayyolu Petek […]
[…] Peteklerin Altı Isınmıyor […]